تعریف گرمازدگی چیست؟
گرمازدگی یک شرایط اضطراری است که در آن دمای هسته بدن به طور قابل توجهی افزایش می یابد (در بزرگسالان بالاتر از 40 درجه سانتی گراد و در کودکان 40.5 درجه سانتی گراد ) به گرمازدگی اصطلاحاً آفتاب زدگی و هایفوتراپی هم گفته میشود.
حیوانات (به عنوان مثال سگ و گربه) نیز ممکن است دچار گرمازدگی شوند. علائمی مانند نفس نفس زدن بیش از حد و بی حالی یا عدم واکنش معمولاً نشانه گرمازدگیست . دامپزشک باید فوراً به آن ها رسیدگی کند.
چه عواملی باعث گرمازدگی می شود؟
علت اصلی گرمازدگی قرار گرفتن در معرض طولانی مدت در دمای بالا و یا انجام فعالیت شدید در هوای گرم است. توانایی بدن در کنترل دمای هسته (به عنوان مثال تعریق توسط گرمای زیاد از بین می رود. نوزادان ، کودکان ، زنان باردار و افراد مسن بیشتر در معرض خطر گرمازدگی قرار دارند زیرا آنها کمتر قادر به کنترل دمای هسته خود هستند. دلایل دیگری که می تواند در شرایط گرمازدگی نقش داشته باشد عبارتند از: کمبود آب بدن ،عوارض شدید برخی از داروها (به عنوان مثال ، کمبود آب بدن ، افزایش ادرار ، تعریق) پوشیدن لباس های اضافی و یا تنگ.
گذاشتن کودک یا حیوان خانگی در وسیله نقلیه ای که از تهویه و خنک سازی خوبی برخوردار نیست. به طور متوسط تعداد تلفات کودکان در اثر گرمازدگی ناشی از ماندن در اتومبیل از سال 1998 به طور متوسط 37 نفر در سال بوده است. حدود 53٪ از کودکان “فراموش” شدند و یا توسط یک بزرگسال در وسیله نقلیه رها شدند ، حدود 17٪ عمداً توسط یک بزرگسال رها شده و ، بقیه عمدتا کودکانی بودند که خود را در یک وسیله نقلیه بدون مراقبت می بندند.
علائم گرمازدگی
بدن هنگامی که سعی می کند با تعریق خود را خنک کند مقدار قابل توجهی آب از دست می دهد
گرمازدگی معمولا به صورت گرفتگی عضلات به دنبال خستگی و تعریق زیاد آغازمی شود سپس این علائم ممکن است بروز کنند نبض سریع ، تنفس پی در پی، سرگیجه ، سردرد و اگر همچنان در معرض گرما بمانید علائم مشابه سکته مغزی مانند گیجی، توهم ، تشنج ، از دست دادن هوشیاری ، کما و در صورت عدم درمان سریع شوک و مرگ احتمالی رخ میدهد.
درمان گرمازدگی چیست؟
درمان اصلی گرمازدگی پایین آوردن دمای هسته بدن به زیر 39 درجه سانتی گراد است، چهارچوب زمانی ایده آل برای رسیده به این مهم مورد بحث است اما به طور کلی باید اقداماتی را صورت داد تا در سریع ترین زمان ممکن دمای بدن فرد کاهش یابد.
قرار دادن فرد در سایه یا یک اتاق تهویه مطبوع اولین اقدامی است که باید انجام دهید سپس فرد را با ملحفه مرطوب بپوشانید و یک فن را در کنار بیمار قرار دهید همچنین قرار دادن بسته های یخ بر کشاله ران ، زیر بغل ، گردن و سر نیز توصیه می شود. مصرف مایعات خنک و جبران آب از دست رفته بدن در اثر تعریق نیز اهمیت بالایی دارد
معرفی 5نوشیدنی برای مقابله با گرمازدگی
آب انبه
اولین نوشیدنی که می تواند به فردی که از گرمازدگی رنج می برد بسیار کمک کند ، آب انبه است. این نوشیدنی که با انبه خام پخته شده ، در مورد تسکین گرمای بدن بسیار توصیه می شود.
آب نارگیل
یکی دیگر از نوشیدنی های طبیعی که پر از الکترولیت ، مواد معدنی و ویتامین ها است ، آب نارگیل است. این نوشیدنی طبیعی تقریباً با تمام مواد مغذی بدن که به دلیل تعریق زیاد از بین می رود ، بدن را دوباره احیا می کند
دوغ
دوغ مملو از مواد معدنی و ویتامین هایی است که می توانند به تنظیم دمای بدن کمک کنند. این نوشیدنی خوشمزه را همراه با وعده های غذایی خود میل کنید.
آب گشنیز و برگ نعناع
استخراج آب گشنیز یا برگ نعناع و نوشیدن آن با یک پیمانه شکر یک درمان خانگی آسان برای کاهش گرمای بدن است. این گیاهان اثر خنک کنندگی بر روی بدن دارند. آب گشنیز به دلیل خاصیت خنک کنندگی ، درمانی مناسب برای کاهش گرما یا برافروختگی یائسگی نیز محسوب می شود. در حقیقت ، آب گشنیز را می توان برای تسکین پوست خارش دار نیز استفاده کرد.