با این کارها، آب آشامیدنی خود و خانواده تان را از آلودگی میکروبی، مصون نگه دارید
با این کارها، آب آشامیدنی خود و خانواده تان را از آلودگی میکروبی، مصون نگه دارید
اگر به آب بطری شده[آب معدنی طبیعی]، آب شهری و آب آشامیدنی سالم دسترسی نداشتم برای تامین آب مصرفی، چه کار باید بکنم؟
با این کارها، آب آشامیدنی خود و خانواده تان را از آلودگی میکروبی، مصون نگه دارید:
(راهنمای عملی، علمی و آسان برای ضدعفونی کردن آب برای همه)
===================================
سوالاتی که اغلب مردم می پرسند:
اگر به آب بطری شده[آب معدنی طبیعی]، آب شهری و آب آشامیدنی سالم دسترسی نداشتم برای تامین آب مصرفی، چه کار باید بکنم؟
در مواقع بحران مانند سیل و طوفان و زلزله که ممکن است آب شهری، قطع شود، چگونه آب مصرفی خود و خانواده ام را تامین کنم؟
چگونه بدون دردسر و به آسانی از منابعی که همین اطراف ماست یا داخل منزل ماست، برای تهیه آب آشامیدنی سالم استفاده کنیم؟
در مواقع اضطراری ، آب آلوده به میکروب ها را می توان با جوشاندن ،مواد ضد عفونی کننده ، ایمن کرد.
کارشناسان توصیه می کنند که تا زمان برقررای مجدد سیستم آبرسانی عمومی ، فقط از آب بطری شده ، آب جوشانده شده یا آب ضدعفونی شده استفاده کنید.
توجه مهم:
جوشاندن یا ضد عفونی آب نمی تواند سایر آلودگی ها مانند فلزات سنگین و مواد شیمیایی دیگر را از بین ببرد.
پس طبق راهنماییهای زیر ما را دنبال نمایید. تا یاد بگیرید چگونه آب را ضدعفونی کنید.
××× رفرنس این مطالب را در انتهای همین صفحه مشاهده نمایید.
===================================================================================
دستورالعمل های زیر به شما نشان می دهد که چگونه آب را بجوشانید و ضد عفونی کنید تا اکثر میکروارگانیسم های ایجاد کننده بیماری را از بین ببرید.
====================================================================================
۱) از آب بطری شده [آب معدنی طبیعی] یا آبی که به روش درست تهیه شده باشد و درون منبع اضطراری آب ذخیره کرده اید، استفاده کنید.
آب بطری امن ترین انتخاب برای نوشیدن و سایر مصارف دیگر است.
۲) اگر آب بطری شده در دسترس ندارید، آن آب را(آب ذخیره) بجوشانید و سپس مصرف کنید.
جوشاندن آب برای از بین بردن باکتری های بیماری زا ، ویروس ها و تک یاخته ها کافی است.
الف) اگر آب، کدر باشد، صبر کنید تا ذرات آن ته نشین شود.
سپس از یک پارچه تمیز، دستمال حوله، یا فیلتر کاغذی قهوه به عنوان صافی استفاده کنید.
ب) حداقل یک دقیقه آب را بجوشانید.
البته در ارتفاعات بالای ۱۰۰۰متر، آب را حداقل ۳دقیقه بجوشانید.
ج) صبر کنید تا آب بطور طبیعی خنک شود و سپس آن را در ظروف تمیز و دارای پوشش ذخیره کنید.
د) برای بهبود طعم آب جوشیده و صاف شده، می توانید مقدار اندکی نمک به آن اضافه کنید یا آن را چندین بار از یک ظرف تمیز به ظرف دیگر بریزید.
۳) اگر آب بطری شده در دسترس ندارد، و حتی امکان جوشاندن آب را هم ندارید چه کار باید کرد؟
در این شرایط می توانید برای ضدعفونی کردن آب از مایع سفید کننده استفاده کنید.
البته [غلظت کلر] آن باید پایین باشد.
و مطابق برچسب روی آن باید [مناسب برای ضدعفونی و گندزدایی] باشد.
امکان دارد میزان کلر که روی برچسب درج شده است از ۶ الی ۸.۲۵ درصد باشد.
از سفید کننده هایی که دارای پاک کننده و عطر و رنگ نامطلوب هستند نباید استفاده کنید.
اگر پس از افزودن مایع ضدعفونی، آب، کدر باشد، اجازه دهید که ذرات آن ته نشین شود.
سپس به کمک پارچه تمیز، دستمال حوله، یا فیلتر کاغذی قهوه آن را صاف نمایید.
یک) یک قطره چکان تهیه کنید.
دو) مایع سفید کننده کلردار مخصوص ضدعفونی تازه تهیه کنید( یا تاریخ تولید آن کمتر از یکسال باشد و حتما در دمای اتاق نگهداری شده باشد.)
سه) از جدول زیر کمک بگیرید تا میزان استفاده از مایع سفیدکننده کلردار مخصوص ضدعفونی را دریابید.
به عنوان مثال، ۸قطره سفید کننده ۶درصد یا ۶قطره از سفیدکننده ۸.۲۵درصد برای یک گالن آب(حدود ۴لیتری) استفاده می شود.
توجه:
در صورت کدر بودن، رنگی بودن یا خیلی سرد بودن آب، مقدار سفید کننده را دو برابر نمایید.
منبع: آژانس حفاظت از محیط زیست آمریکا (EPA)
از آنجایی که سفید کننده ممکن است حاوی ۶ یا ۸.۲۵درصد هیپوکلریت سدیم باشد. ما هر دو نوع را در جدول زیر آورده ایم: | ||
---|---|---|
حجم آب | مقدار برای اضافه کردن سفید کننده ۶درصد | مقدار برای اضافه کردن سفید کننده ۸.۲۵درصد |
۱ لیتر | ۲ قطره | ۲ قطره |
۱ گالن (گالن۴لیتری) | ۸ قطره | ۶ قطره |
۲ گالن (گالن۴لیتری) | ۱۶ قطره (یک چهارم قاشق غذاخوری) | ۱۲ قطره (یک هشتم قاشق چای خوری) |
۴ گالن (گالن۴لیتری) | یک سوم قاشق چای خوری | یک چهارم قاشق چایخوری |
۸ گالن (گالن۴لیتری) | دو سوم قاشق چایخوری | نصف قاشق چایخوری |
منبع: آژانس حفاظت از محیط زیست آمریکا (EPA)
توجه:
هنگام تهیه سفید کننده کلر دار مخصوص ضدعفونی، حتما با مسوول داروخانه مشاوره انجام دهید تا از میزان مصرف آن اطمینان شفاف تری پیدا نمایید.
چهار) اکنون باید آب حاوی مایع ضدعفونی کننده را به خوبی هم بزنید و بگذارید ۳۰دقیقه بماند.
پس از آن باید آب کمی بوی کلر داشته باشد.
اگر اینطور نبود، دوز را تکرار نموده و بگذارید ۱۵دقیقه بماند.
پنج) اگر طعم کلر خیلی شدید بود آب را چندین بار از یک ظرف تمیز به ظرف دیگر بریزید. و بگذارید قبل از استفاده، چند ساعتی بماند.
==========================================================================
راهنمای تهیه منابع آب در اطراف شما:
===========================================================================
۱) در مورد تهیه و ذخیره آبرسانی اضطراری اقدام نمایید. می توانید از سازمان محیط زیست و سایر مراکز مربوطه جهت راهنمایی کمک بگیرید.
۲) ببینید چه منابعی از آب در داخل یا اطراف منزل شما وجود دارد.
البته، آبهای بطری شده[آب معدنی طبیعی] بهترین انتخاب شماست.
اما در صورت عدم دسترسی به آب بطری شده، می توانید از ذوب شدن قالب یخ، یا تخلیه مخزن آب گرم یا لوله های آب، به عنوان منبع آب استفاده نمایید.
همچنین می توانید از آب رودخانه و دریاچه استفاده نمایید.
البته استفاده از آب در حال جریان خیلی بهتر از آب راکد است.
توجه داشته باشید که از آب با مواد شناور یا رنگ تیره و بوی مشکوک استفاده ننمایید.
سپس با توجه به راهنمایی های بالا، آب را ضدعفونی و تصفیه نمایید.
توجه:
اگر آب چاه شما دچار سیل شد قبل از استفاده، حتما آن را ضدعفونی نموده و مورد آزمایش قرار دهید.
در این زمینه می توانید با سازمان حفاظت از محیط زیست و سایر مراکز معتمد سازمان حفاظت محیط زیست تماس بگیرید.
۳) در نظر داشته باشید که آب چگونه به نظر می رسد و چگونه باید آن را تصفیه نمایید.
کدر یا رنگی بودن آب با ضدعفونی از بین نمی رود.
باید بگذارید ته نشین شود
سپس از طریق پارچه تمیز، دستمال حوله کاغذی یا فیلتر کاغذی قهوه آن را صاف نمایید.
و در ظروف تمیز و پوشش دار ذخیره کنید.
======================================================================
سایر روش های ضد عفونی کردن آب آشامیدنی
======================================================================
اگر به آب بطری شده[آب معدنی طبیعی] دسترسی ندارید،
اگر جوشاندن آب برای شما مقدور نمی باشد،
اگر به مایع سفیدکننده کلردار مخصوص ضدعفونی و گندزدایی هم دسترسی ندارید می توانید توصیه های زیر را دنبال کنید:
۱) از هیپوکلریت کلسیم به شکل گرانول استفاده کنید:
می توانید مستقیما کلر را برای ضدعفونی آب آشامیدنی تهیه نمایید.
سپس باید محلول کلر تهیه نمایید.
توجه داشته باشید که این کار را در محلی انجام دهید که دارای تهویه هوای مناسب باشد. در ضمن از چشم خود نیز محافظت نمایید تا محلول به طریقی وارد چشم نشود.
روش ضدعفونی کردن آب آشامیدنی با کلر:
یک قاشق چایخوری از هیپوکلریت کلسیم به شکل گرانول را به دو گالن آب اضافه کنید.
سپس آن را انقدر هم بزنید تا حل شود.
حالا یک محلول کلر با غلظت ۵۰۰میلی گرم در لیتر در اختیار دارید.
در مرحله بعد برای ضدعفونی کردن آب باید [یک قسمت از محلول کلر را به ۱۰۰ قسمت] از آب مورد نظر خود اضافه نمایید.
اگر طعم کلر خیلی شدید باشد باید آب را چند بار در ظروف تمیز بریزید و قبل از مصرف باید چند ساعت بگذارید به همان حال باقی بماند.
توجه:
دستورالعملهای درج شده روی برچسب هیپوکلریت کلسیم گرانول را به دقت ملاحظه نمایید تا از استفاده و نگهداری صحیح آن مطلع شوید.
۲) از تنتورید استفاده کنید:
اگر جوشاندن آب و آب بطری شده و سایر روشها برای تامین منبع اب در دسترس نبود می توانید از تنتور ید برای ضدعفنی کردن آب آشامیدنی استفاده نمایید.
تنتور ید، تنتور ید یا محلول ید ضعیف یک ضد عفونی کننده است. این ماده معمولاً ۲-۷٪ عنصر ید، همراه با یدید پتاسیم یا یدید سدیم است که در مخلوطی از اتانول و آب حل میشود. مشخصه محلولهای تنتور حضور الکل است.
روش استفاده از تنتورید برای ضدعفونی کردن آب آشامیدنی:
۵قطره از تنتورید ۲درصد را به یک لیتر ازآبی که می خواهید ضدعفونی کنید اضافه نمایید.
توجه: اگر آب، کدر یا رنگی باشد باید بجای ۵قطره، ۱۰ قطره تنتورید درون آن بریزید.
سپس آب را هم بزنید و سپس اجازه دهید آب، و بگذارید به همان صورت باقی بماند و تا نیمساعت قبل از مصرف صبر کنید.
۳) از قرص ضد عفونی آب استفاده نمایید:
قرص هایی وجود دارند که مخصوص ضدعفونی کردن آب هستند
مواد تشکیل دهنده این قرصها اغلب کلر، ید ، دی اکسید کلر و یا سایر مواد ضدعفونی کننده است.
این قرص ها در داروخانه ها موجود می باشند
توصیه می شود نحوه استفاده انها را از روی برچسب درج شده روی جعبه آن مطالعه نمایید
زیرا قدرت ضدعفونی هر یک از آنها می تواند با دیگر متفاوت باشد.
نکته مهم:
آلودگی آبهای آلوده به سوخت یا مواد شیمیایی سمی با جوشاندن یا ضد عفونی کردن از بین نمی رود.
اگر می دانید یا گمان می کنید که آب شما به سوخت یا مواد شیمیایی سمی آلوده شده است ، از آب بطری شده[آب معدنی طبیعی] یا سایر منابع مختلف آب استفاده کنید.
منابع:
https://www.epa.gov/
https://www.cdc.gov/
https://fa.wikipedia.org/wiki/تنتور_ید
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان خراسان شمالی
http://health.nkums.ac.ir/
سازمان ملی استاندارد ایران
استاندارد ۷۰۹۸ در مورد هیپوکلریت کلسیم
isiri.gov.ir
بیشتر بدانید:
بررسی حذف آرسنیک از آب آشامیدنی
آیا کرونا ویروس از طریق آب اشامیدنی انتقال پیدا می کند؟